Barack Obama – “Change”

barakobamaMan kan mene hva man vil, men de aller fleste synes Nobelforedraget til Obama var av sjelden høy kvalitet. Jeg har personlig store problemer med å “godta” krig som fredskaper, uansett hvor i verden den utøves. Det er lett å være kritisk når man er langt unna begivenhetene.

Allikevel er jeg glad for at  Amerika “kriget” oss fri fra Hitler i 1945. Jeg er glad for Sverige tok i mot norske flyktninger under krigen. Jeg er glad for at Nato “kriget”  forholdene på Balkan til noe bedre.. Samtidig  synes jeg det er tragisk at man “kriger” og dreper hverandre i Afganistan, Irak, flere steder i Afrika og andre steder i verden.

Obamas forklaring på at krig noen ganger faktisk er nødvending for å skape fred ga meg noe å tenke på, og tankene flyr til Arnulf Øverlands dikt :”du må ikke sove”

“Du må ikke sitt trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem ! Du må ikke tåle så inderlig vel Den urett som ikke rammer deg selv! Jeg roper med siste pust av min stemme: du har ikke lov der å glemme!

Sitter vi her oppe “på berget” og er kritiske til alt og alle ?  – ” Hvis bare de andre endrer seg ” – ” Sjefen er en idiot ” – “Ektefellen min forstår meg ikke  ” – “Treneren min er teit ” – “De andre på laget er ikke gode nok ” – “Hadde de bare gjort som jeg sa ” – “De skulle hørt på meg ”  – “De på stortinget skjønner ingen ting” – “At det går an å være så dum ”

Kaster vi sten i glasshus?  Kanskje vi burde begynne å gjøre endringer hver eneste en av oss, i stedet for all negativ kritisk oppmerksomhet mot andre ?  Kanskje vi skal la Tiger Woods få ordne opp i sin egen hage, ha sitt privatliv i fred, uten at tabloid-pressen  fråtser i saken.

Derfor vil jeg gjerne at vi nå i den kommende juletid lytter på avsluttningssangen på årets fredspriskonsert i i forrige uke.  Avdøde Michael Jacksons :”Man In The Mirror” . Spesiellt refrenget:

“I`m starting with the man i the mirror I`m asking him to change his ways. And no message could have been any clearer if you wanna make the world a better place. Take a look at yourself, and then make a change”

La oss starte med oss selv, se oss i speilet,” make the change” – Ha en flott juletid, og  gjør vår lille verden bedre. Si:  Det er MEG det kommer an på….

Egil

2 replies
 1. Arnt Johnny
  Arnt Johnny says:

  Sant. Ikke at jeg lenger er så kritisk, men treffer mange som er utrolige til å diskutere, klage og er kritiske mot alt og alle.

  Men verden er avhengige av å ha noe/noen å rette sin kritikk mot, eller er det motsatt. Verden vil ikke rette sin kritikk mot seg selv så de retter den mot andre?

  Uansett. Gå i deg selv. Aksepter og gjør noe med det! Når du endrer deg vil du se at andre også endrer seg. Livet er for kort. Vi må nyte det her og nå. Kjenne etter hvor godt eller vondt vi har det! Husk alt du opplever er en del av ditt liv.

  Jeg gleder meg til jeg skal gjennomgå livet mitt når jeg ligger for døden! Jeg gleder meg til å se hele mitt liv i revy igjen. Tenk om det var sånn!

  AJ

 2. Ulf Uggla
  Ulf Uggla says:

  Superblogg du har. Keep up with your written thoughts ! Kanske ses vi i Frankrike i sommar !

  / Ulf Uggla

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.