Vi ble alle født som små uslepne diamanter. Vi var helt upåvirket og alle muligheter lå foran oss. Var vi heldig med valg av foreldre? Var vi heldig med miljøet rundt oss?
Personlighetsutviklere sier: Alle nyfødte barn er fødte vinnere! Et handycapet nyfødt barn er også en født vinner i forhold til sitt handycap. Det betyr at det har utrolige utviklingsmuligheter bare det blir stimulert riktig.
Vi mennesker fungerer som en datamaskin. Det betyr at du ikke får noe ut av hjernen hvis du ikke programmerer noe inn.
Spørsmålet er derfor hvor mange positive “vinnertanker”, eller hvor mange negative “tapertanker” (mentale sperrer) som er preget inn i din “datamaskin”.
Og så er det desverre ofte slik at vi vanlige mennesker har lettere for å “hente” frem de negative tapertankene i krevende situasjoner, enn å hente frem vinnertankene.
Hvorfor? Jo, det er så mye lettere å mislykkes her i livet, enn å lykkes, fordi det krever minimal eller ingen innsats.
Er du negativt innstilt på forhånd, blander deg med negativister, henter frem de pessimistiske programmeringer du har i hjernen, yter liten innsats, så går det stort sett galt, og du får akkurat som du tenkte: “Det gikk ikke”.
SELVFØLELSE (hvordan du føler deg) er altså resultat av alle programmeringer, positive eller negative, gitt av andre og deg selv gjennom et langt liv. Disse programmeringer preger din hverdag.
“Jeg duger” – “Jeg duger ikke”, “Jeg er flott” “Jeg er stygg”, “Jeg er dum”, “Jeg er flink”, “Jeg får det til”, “Jeg klarer det aldri”.
Dårlig selvfølelse betyr altså at de negative programmeringer er dominante. De med dårlig selvfølelse forblir ofte tause og holder seg unna krevende oppgaver. Noen med lav selvfølelse tyr desverre ofte til kunstige stimuli, for å få oppmerksomhet.
SELVTILLIT (har tillit til meg selv) er utviklet gjennom øvelse, trening, studier, erfaring og oppnådde resultater.
“Jeg klarte det”, “Jeg er flink”, “Det kan jeg klare”, “Dette får jeg til”, “Jeg har aldri gjort det før, men jeg tar oppdraget”
Lav SELVFØLELSE kan høynes ved at SELVTILLITEN utvikles. Det at man presterer resultater i skole, jobb, kunst, idrett eller andre sammenhenger øker troen på seg selv. Derfor er det viktig å utvikle spesielle ferdigheter. Bli best på det en er bra på. Det blir lagt merke til, og den gode følelsen fremkommer.
At man ikke alltid lykkes svekker ikke selvtilliten. Folk med selvtillit aksepterer et nederlag, men de tenker ikke tanken på forhånd, og de prøver igjen. De er tålmodige, øver og trener mer, til de igjen lykkes. De har grunnleggende tro på egne ferdigheter.
Selvtillit betyr ikke selvgodhet og arroganse. En med selvtilit, erkjenner egne svakheter og han tør å be om hjelp. En med selvtillit ansetter gjerne folk som er dyktigere enn seg selv.
Som ung ivrig idrettgutt, vokste jeg opp med en far som hele tiden sa: “du kan klare alt her i livet”, men du må være tålmodig, jobbe hardt, ta bit for bit,en ting av gangen og tro på at ting er mulig, da kommer resultater. Ingen stopper den som vil nok.
Disse ord gav en god selvfølelse, resultatene kom, og endte opp i selvtillit.
Jeg har selvtillit, jeg tør å si det, og jeg er stolt av det. Jeg er ikke redd for å be om hjelp for ting som ligger utenfor mitt kompetanseområde. Jeg omgåes mange som er dyktigere enn meg.
Derfor: Hent frem fra ditt “arkiv” noe bra du har utført. Det kan være hva som helst. Skriv det ned. Se på det regelmessig. Det viser at du har prestert. Kjenn på den gode følelsen. Les det ofte. Setningen vil til slutt fortrenge eventuelle negative programmeringer. Ikke vær redd for å be om hjelp. Gå løs på nye oppgaver med riktig positiv innstilling, akkurat som svenske trener Hamren i Rosenborg sier: ” med rett attityd”
Skriv i tillegg en stor lapp/plakat som du leser hver dag, at du allerede har, det du ønsker å ha i fremtiden, og som er viktig uansett hva du driver med, nemlig setningen:
JEG HAR SELVTILLIT.
Egil.
Ukens ordspråk: “Det er nesten umulig å gi bort vennlighet – oftest kommer den i retur…”
Godt nytt år fyllt av tillit og god selvfølelse.
Viktig tema dette her ja 🙂
Ja man kan trene opp både seltillit og selvfølelse, iallefall om man også har litt selvinnsikt, selvrespekt og selvaksept. Mange ord som ofte ligner, men som likevel er så ulike.
mvh
Inger