SJAKK: MAGNUS CARLSEN. “Jeg vil bli nr 1.”

1  comments

sjakkMin svigersønn Sverre er en rimelig god sjakkspiller og var i en periode formann i Tønsberg sjakk-klubb.

For en del år siden, arrangerte han en turnering i Tønsberg, og jeg stakk innom for å se spillere i aksjon.  Min svigersønn var deltager. Ett parti han spilte var mot en liten gutt, ca 8 – 9 år gammel.  Min svigersønn tapte.  Vi hadde litt moro av det i familien, men forsto at han hadde tapt for en spesielt begavet ung spiller.

Noen år etter, 15 år gammel,(desember 2005)ble gutten, MAGNUS CARLSEN fra Lommedalen, nr 20 i VM etter på slutten av turneringen å ha slått russiske Malakhov i en firepartiduell. En sensasjon i det internasjonale sjakkmiljø.
En utrolig idrettsprestasjon. I Dagbladet 15. desember uttalte han, 15 år
gammel: “MÅLET ER Å BLI VERDENSMESTER.”

Magnus Carlsen har etter dette markert seg, og nå senest i oktober vant han en stor turnering i Kina.  Han slo alle foran seg på verdensrankingen, blant annet verdens ener Veselin Topalov.

I intervju etterpå (VG) uttalte han (18 år gammel) sitt krystallklare mål:

” JEG SATSER PÅ Å GÅ HELT TIL TOPPS PÅ VERDENSRANKINGEN I LØPET AV 2010.
JEG VIL BLI NR. 1 NESTE ÅR.”

Hvordan er det mulig? Sjakk er “stor” idrett.  Magnus Carlsen har hele tiden hatt, konkrete, tidsbestemte, høye og synlige mål.  Han har ikke vært redd for å uttale dem.  Han har forstått at dersom man skal lykkes må man lære seg å leve med forventningspress.  Det er under press man øver mer, og utøver det lille ekstra. Carslen har alltid søkt hjelp hos, og blandet seg med de som er bedre enn seg selv.

Han har tort å tenke stort.  Han har valgt bort ting han visste, eller skjønte han ikke kunne bli god i.  Han har holdt fokus, og satset på å bli best i det han er bra på.  Min setning i mange år:

BLI BEST PÅ DET DU ER BRA PÅ – DA ER DU VERDIFULL.

I mange år var Norges beste sjakkspiller Simen Agdestein hans trener og rådgiver.  Nå samarbeider Carlsen med den største av alle sjakkspillere gjennom alle tider, den tidligere stormester Garry Kasparov.

Tenk hva vi andre kan lære av denne 18 år gamle gutten. Han viser oss at ALT ER MULIG HVIS DU VIL NOK.  Han har et spesielt talent. Ja, men det hjelper ikke med talent hvis du ikke lidenskapelig utnytter det.  Vår gamle
(!) olympiske mester på skøyter, fenomenale Johan Olav Koss (3 gull på
Lillehammer) sa om sitt talent:

“MINE SKØYTEFERDIGHETER ER INGEN GUDEGAVE JEG HAR HATT FRA STARTEN AV.  HVIS JEG HAR TALENT, SÅ MÅ DET VÆRE TALENT FOR Å JOBBE HARDT”

Jeg er medlem i den såkalte “GULLKLUBBEN” som i dag består av litt over 100 norske, levende vinnere fra olympiske sommer og vinterleker.  Absolutt alle der sier det samme: de er i gull-klubben som et resultat av hardt arbeid.

Bestem deg! Sørg for at siler/velger bort ting du forstår du ikke kan bli bra på !  Jobb hardt og lidenskapelig med ting du trives med, og kjenner at du er bra på, – og du vil lykkes til slutt.  INGEN STOPPER DEN SOM VIL NOK, ER VILLIG TIL Å YTE DET LILLE EKSTRA, OG BLANDER SEG MED DE BESTE. ( skru av TV, les bøker, ta utdanning, tenk stort )

“Just do it”

Egil…


Tags

John Olav Koss, Magnus Carlsen. Garry Kasparov, Simen Agdestein, sjakk


You may also like

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.

Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hei! Takk for i går! Her står det jo som du fortalte oss, damene på Kastellhagen; Det sitter mellom ørene!
    Stimulerende og morsomt å høre en så engasjert foredragsholder, som bekrefter de prinsippene jeg har levd etter allerede i mange år; Jeg er en vinner, i mitt liv, selv om jeg ikke har strebet etter et verdensmesterskap.

    Velkommen over til bloggen min! 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Er det viktig for deg å ha et sterkt immunforsvar?

Et sterkt immunforsvar er avhengig av en bred variasjon av frukt, grønnsaker og bær hver dag. Det danner grunnlaget for god god helse og energi og overskudd i hverdagen. Lær mer om en smart løsning som jeg og min familie har tatt i 21 år.