Fokuser på det du kan. Koss/Bøkko/Mueller.

0  comments

BokkoMange mennesker sliter med dårlige prestasjoner på enkelte områder. De får mye kritikk, mister motet og fungerer dårlig. Fremgang uteblir. Har du noe du “er bra på” bør du sørge for å utvikle det.

Når det  du “er bra på”  blir enda bedre, får du  mer ros, og fremgang kommer også  på de områder du var dårligere på.

En gammel annonse i VG, 2.febr. 1995 sier litt om dette, hva angikk skøyteløperen Johann Olav Koss før olympiske leker på Lillehammer i 1994.(sitat):

“Spiss kneet i utgangen, Johann” Skøytetreneren Hans Trygve Kristiansen roper til Johann Olav Koss på vekslingsiden etter fire runder på en 10.000 m., og Johanns hode (som han allerede henger med) fylles av negative tanker.

“Har han sett det også ? At jeg går dårlige utganger.”    For Johann vet at utgangene fra sving til langside ikke sitter i dag. Og når treneren også ser det, blir alt annet overskygget av dette ene:

“Jeg går dårlige utganger, og langsida er så laaaang.”   Rundetiden går opp med et sekund pr. runde.

Etter løpet setter Johann og Hans Trygve seg sammen. I fellesskap finner de ut at Johann stort sett alltid vet hva han gjør dårlig.

Men er det noe han gjør bra ?  Saken er jo at man alltid er smertelig klar over sine svakheter, men ofte glemmer sine styrker. Sammen blir trener og utøver enige om at de skal fokusere på det positive neste gang Johann har samme problem.

Og noen uker etter, når Johann har begynt på en ny 10.000 m., og går dårlige utganger roper treneren i stedet: ” Fine innganger Johann !!!”

Da skjer det en forandring. “Går jeg gode innganger? Ja, jeg gjør kanskje det”. Og så er det denne setningen som tar plass i hodet. Ikke fordi Johann har latt seg lure (det som sies må være sant), men fordi han har fått hjelp til å flytte fokuset sitt. Rundetidene går ikke opp.

“Jeg vet at dette høres banalt ut”, sier Johann Olav Koss, “men jeg har erfart sannheten i eksempelet flere ganger.

Hvis omgivelsene dine forteller deg hva du er god til, blir du bedre.  Hvis de bare snakker om hva du er dårlig til, blir du enda dårligere. Og tenk på hvor mye tid å krefter vi bruker på å snakke om hverandres feil og mangler, i stedet for å fokusere på de sterke sidene!”

“Det skulle ikke forundre meg om mange bedrifter opplever det samme – at de ansatte seg i mellom og i forhold til ledelsen fokuserer på alt som er galt, som ikke fungerer, som den og den burde gjort annerledes. Dermed går de glipp av den enkleste muligheten til å bli bedre på, nemlig stimulere det som er bra”………(sitat slutt)

Kanskje burde ledelsen i skøyteforbundet tenkt disse tanker i disse OL-tider. Kanskje burde de fokusert på noe som “var bra” med  Peter Mueller, med hensyn til konsekvenser.

Tatt ut av sammenhengen, er det ingen som forsvarer utsagnet fra Peter Mueller til  Maren Haugli. Men han ga en offentlig unnskyldning til Maren på en pressekonferanse, og de tok hverandre i hånden og var ferdig med saken, trodde de…  –  eller  ???

Deretter straffer ledelsen Peter M. med oppsigelse. De henviste til etiske regler for ledelse.. Et sammensurium av kritikk, og rot er resultatet.

Etikk består av  3 momenter som bør sees på som en helhet.    Plikt-etikk, Sinnelags-etikk og Konsekvens-etikk. Kanskje glemte ledelsen i Olympiatoppen og skøyteforbundet de to siste.

De sa: “DET ER VÅR PLIKT” å straffe. De fokuserte på det som var dårlig hos Mueller, og glemte hva han var bra på.

Konsekvensene sliter både de og løperne med. Mens løssalgs-avisene klapper i hendene og tjener store penger. De “blåser” i konsekvenser, og tenker kun løssalg  og økonomi.

Skøyteforbundet (og Olympiatoppen) glemte et øyeblikk deres viktigste oppgave, nemlig at skøyteløperne ikke  er til for ledelsen, men at LEDELSEN ER TIL FOR skøyteløperne.

Skøyteledelsen skal legge forholdene tilrette, ikke ødelegge.  La oss håpe at Håvard Bøkko og Maren Haugli begge tar medaljer i de kommende olympiske leker. Ikke p g a ledelsen i skøyteforbundet, men til tross for.

FOKUSER PÅ, OG BLI BEST PÅ DET DU ER BRA PÅ.

Stimuler dine barn til å dyrke det de er bra på og synes er gøy.  Fokuser på de mulighetene som er i din bedrift.

Energier skapes, og andre resultater kommer etterhvert.  Ingen stopper den som vil nok, og fokuserer på de riktige positive tingene.

Ukens ordspråk:  “Vennlighet er det vanskeligste å bli kvitt. Du får det garantert i retur”

Og husk en viktig læresetning:  “GI BARNA KJÆRLIGHET NÅR DE MINST FORTJENER DET”.

EGIL.


Tags


You may also like

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.

Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Er det viktig for deg å ha et sterkt immunforsvar?

Et sterkt immunforsvar er avhengig av en bred variasjon av frukt, grønnsaker og bær hver dag. Det danner grunnlaget for god god helse og energi og overskudd i hverdagen. Lær mer om en smart løsning som jeg og min familie har tatt i 21 år.