Hvordan bli verdifull.

face-child.gifStikkordet er NYSGJERRIGHET.  Nysgjerrighet starter umiddelbart etter fødselen.  Barn smaker på, lurer på, berører og tar på, brenner seg, slår seg, får vondt, får godt, de erfarer og lærer.  Den aller beste læring kommer gjennom erfaring – som er et resultat av nysgjerrighet.

Fortsett å være nysgjerring hele livet.  Nysgjerrig på menneskers atferd, på politikk, og hvordan et samfunn fungerer. Hvorfor militæret, hvorfor skatter og avgifter, hva går pengene til.  Nysgjerrig på moderne teknologi, på virkning av godt eller dårlig kosthold, hvordan virker en storby som New York ?  Når min kone Tone og jeg stadig ferierer på den Franske riviera, spiser vi ofte på små koselige restauranter.  Det kryr av små og store restauranter rundt hele Middelhavet, Spania, Frankrike, Italia, Hellas og flere.  Samtlige restauranter har hver dag fersk fisk, og friske grønnsaker og frukt.  Hvordan kommer maten dit hver dag ?  Spennende.

I Aftenposten forleden sto en  artikkel om fiskemarkedet i Tokio.  Interessant.  Hver natt kl 0300 starter fersk-fisk auksjonen.  Oppkjøpere byr og byr, får tilslag, handler og fisken spres utover til millioner av fiskespisende Japanesere.  Hvordan funker det, og hvor kommer all fisken fra?

Det er gøy å være nysgjerrig.   Fremmedord? Ha alltid en fremmedordbok i nærheten.  Hva betyr ordet EKLEKTIKER ? Spennende… Jeg Egil Søby, er en eklektiker!!! Vær nysgjerrig – slå det opp ?  Å slå opp, og undersøke, gir læring og kunnskap.  Kunnskap er viktig.  Frie radikaler ?  Antioksydanter ?  Fytiokjemikalier ?  

research.jpgHvordan funker den felles valuta Euro på tvers av landegrensene i Europa ? Hvorfor er det så store mengder gass og olje i Nordsjøen ?   I påsken var mange i vår familie i Frankrike. Plutselig ringte mobiltelefonen til Thomas.  Det var hans kjæreste Maria som i samme øyeblikk ringte fra Australia.  Hvordan  “finner” de to mobiltelefonene hverandre?   Spennende.  Imponerende.  -Enkelt?, mulig det, men slikt gjør meg nysgjerrig.

Det  er aldri for sent å lære.  Det er ikke flaut å stille spørsmål.  Det finnes ikke dumme spørsmål, bare dumme svar.  Nylig spurte jeg Anders, kjæresten til Camilla,  om forskjellen på : ” en økning på en prosent –  eller en økning på ett prosentpoeng ”  Nå vet jeg det.  Vet du ?

De beste, uansett hva de driver med, er best, fordi de har hatt en utrolig holdning til, og stor appetitt på å skaffe seg kunnskap.  De har utviklet ferdigheter gjennom sin nysgjerrighet, prøving og feiling, som har gitt dem suksess, som igjen har gitt dem god selvfølelse og stor selvtillit.

Hvis du fritt kan velge mellom en ordinær eller en ekstraordinær gjenstand så vil jeg tro at valget er enkelt. Hva med et ordinært eller ekstraordært måltid ?  Et ordinært eller ekstraordinært hus ? En ordinær eller ekstraordinær bil, båt eller hytte ? Hvis du fritt kunne velge mellom en ordinær eller ekstraordinær ferie?  Hvis du var fotballtrener, ville du kjøpt en ordinær eller ekstraordinær midtbanespiller eller spiss ?  Ville du  som sjef ansatt en ordninær eller ekstraordinær medarbeider?  Vil du helst se en ordinær eller ekstraordinær film, teaterforestilling eller konsert?

happywoman4.jpgHvis du fortsetter å være nysgjerring hele livet, går du veldig fort fra å være ordinær til en ekstraordinær person.  Da blir du enda mer verdifull.  Verden ligger åpen for deg.  Det er de ekstraordinære som er attraktive.  Det er de ekstraordinære som får de beste jobbene.  Det er de ekstraordinære som får de beste kundene, de beste salgene.  Sørg for at du er/blir attraktiv.  Det koster kun nysgjerrighet – det er gratis – og det er gøy.  Husk at du har ressurser, du er den TREDJE PERSON jeg skriver om i bloggen den 4. mars om “Selvbilde” (slå opp-les)

Ha en praktfull vår.       Egil.

P.s.  Sønnen min Gorm, ringte akkurat nå.  Jeg fortalte  hva jeg skrev om i bloggen, og han spurte om jeg visste hva og hvor lang en NANO-meter er ??  Jeg skal slå det opp… Det blir gøy.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.