Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.

0  comments

I dag kryr det av middelmådigheter i idrett, som sutrer over at det mangler sponsorer, som kan gi dem penger for å satse mot internasjonal topp.  Fotballklubber går konkurs fordi de mangler snille onkler som kan lønne spillerne å holde liv i klubbene.

Har  ledere og utøvere glemt at den indre motivasjonen for å lykkes er den viktigste?  Mange av de fleste norske olympiske vinnere kommer fra miljøer hvor det å bli best var det viktigste, ikke det å bli rikest.  At de har tjent penger etter hvert er en følge av at de ble best.  Både Lasse Kjus og Ketil Andre Aamodt er gode eksempler på det. Ole Einar Bjørndalen det samme.  I utgangspunktet var det sulten på å bli best som var drivkraften, og de ble best.

Mange eksempler kunne vært nevnt, men jeg har lyst til å dvele litt ved en Kenyansk løper fra min tid.  Kip (Kipchoge) Keino.  En fattig gjetergutt, som ville bli best.  Han ble tatt ut til de olympiske leker i Mexico City 1968. (hvor jeg fikk min gullmedalje)  Følgende historie fra boka ”Løping” av Thor Gotaas.

Sitat: ”Keino led fælt av gallestein før og under OL  i Mexico City i 1968, så ille at han ikke klarte å innta fast føde de åtte dagene lekene pågikk.  Han rakk så vidt starten på 1500 meter:    –  ”Fra OL-landsbyen til stadion var den fem miles.  Jeg visste at hvis jeg tok bussen ville jeg ikke nå fram i tide på grunn av den tette trafikken, så jeg bestemte meg for å løpe. Jeg passerte de fleste busser som tok idrettsfolk til stadion og nådde fram tidsnok” –  Keino tok gull i tynnlufta, 2250 meter over havet, attpåtil på Kenyas nasjonaldag og samme dag som kona fikk familiens førstefødte ” (sitat slutt)

Mange vil nok si at slikt gikk i ”gamle dager” –  men jeg vil minne om slutt-tiden: 3,34,91  som fremdels er topptid på 1500 m.  Vil du nok, og er villig til å satse, er alt mulig.

La deg styre av lidenskapen, ikke av penger. Fokuser på det som skal til for å lykkes. Skaff deg så mye kunnskap (grunntrening) du kan, lær deg så mye du kan – og resultater vil komme.  De som gjør mer enn det de får betalt for, vil alltid være etterspurt for sine tjenester. La deg styre av lidenskap, ikke av penger.

DU MÅ FÅ PENGENE TIL Å FØLGE ETTER DEG, MEN ALDRI LA DEM FANGE DEG.

Motivasjon er en  sammentrekning av ordene MOTIV og AKSJON.  Det er en kraft som kommer innenfra, ikke utenfra – en indre kraft som driver oss til å gjøre noe.  Mange av dem som bare er motivert av ytre faktorer, begynner å gjøre det dårligere straks de har nådd sitt mål. De manglet lidenskapen.

Undersøkelser har vist at vinneres indre streben etter perfeksjon og uavhengighet er langt sterkere enn deres ønske om penger, status og anerkjennelse.

Egil


Tags


You may also like

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Se Meg!

Se Meg!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Er det viktig for deg å ha et sterkt immunforsvar?

Et sterkt immunforsvar er avhengig av en bred variasjon av frukt, grønnsaker og bær hver dag. Det danner grunnlaget for god god helse og energi og overskudd i hverdagen. Lær mer om en smart løsning som jeg og min familie har tatt i 21 år.