Preges du av psykologisk rollelokk?

2  comments

Svømmer setter nye rekorder.

Svømmer A er Norges beste og vinner ofte.

Svømmer B, medlem av samme klubb, blir alltid slått med små marginer av A.

Når A setter ny personlig rekord, gjør B det samme, men rett bak A. Når A svømmer dårlig gjør B også det.

En dag flytter A til en annen by, ny klubb.  B blir klubbens beste, får automatisk mer oppmerksomhet av trener og miljø, svømmer etter hvert fortere enn sin gamle rival A og blir Norges beste.

Scorer mål i håndball.

Håndballaget har en storskytter som scorer 10 mål i hver kamp. Laget ønsker å satse ytterligere og en annen kjent storscorer blir kjøpt til klubben.

Han/hun får masse oppmerksomhet, og scorer mange mål for sin nye klubb. Den tidligere scoreren blir anonym, og scorer nesten ikke mål lenger.

En dag blir den nye syk og kan ikke spille. Da slår den tidligere storscoreren til og lager 10 mål (som før). Neste kamp er begge på plass igjen og den nye spilleren lager igjen flest mål, mens den andre blir anonym.

I forkant av VM i håndball for herrer sist vinter dreide alt seg om 2 -3 ”store” (kjendis)spillere. På benken satt det noen ungdommer fra bl.a. Drammen og Sandefjord som nesten ikke fikk spille, til tross for at de var storspillere på sine lokale lag.

Stjernene på landslaget innfridde ikke, eller ble skadet, slik at treneren ble tvunget til å bruke  ungguttene og gi dem ansvar. De innfridde og var langt bedre enn ”stjernene”.

Det samme skjer i ishockey.

Foran årets VM i ishockey ble det gjort stor fokus på at ”de beste” dessverre var skadet og at det var et stort tap for landslaget.

Da VM startet sto de nest beste frem og spilte glimrende ishockey. Hoved keeperen ble også skadet rett i forkant, og en anonym reservekeeper som ingen var interessert i å bruke i norsk eliteserie, måtte hoppe inn på laget. Han viste fremragende keeperspill, reddet Norges ære, og spilte seg rett inn i den internasjonale eliten.

Ingen forskjell i næringslivet.

Familiebedriften ble styrt av en sterk mann. Hans kone var anonym men jobbet i bedriften.  Mannen døde brått, og alle var fortvilet.  Kona måtte hoppe inn i sjefsrollen. Bedriften gikk etterhvert bedre enn noen sinne.

Psykologisk rollelokk.

Fenomenet heter ”psykologisk rollelokk.”

Ledere, trenere, foreldre, media gir ”stjernene” mye positiv oppmerksomhet, som naturlig er, og automatisk legges det lokk, en mental sperre på de nest bestes prestasjoner. Dyktige ledere, trenere, som virkelig har et ønske om å utvikle mennesker, sørger for at alle føler seg viktig, som er en forutsetning for utvikling av ferdigheter.

Det sitter alt for mange NORSKE talenter på benken i norsk fotball. Ingen blir gode på benken.

Men i og med at alt for mange ledere, trenere, rådgivere kan for lite om emnet må vi mennesker alltid ta ansvar for egen læring og utvikling.

”FORSKJELLEN MELLOM SUKSESS OG FIASKO HANDLER IKKE OM HVA MAN HAR, MEN HVA MAN VELGER Å GJØRE MED SINE RESSURSER.”

Slipp deg løs, tenkt stort, du kan hvis du vil, ingen stopper den som vil nok….

Egil Søby


Tags


You may also like

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Du kan ikke leve på dine laurbær!

Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.

Kip Keino. Om å ta ansvar og ville nok.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. I fotballaget Viking ble det plutselig alt for mange skader på de beste—- Trener Åge Hareide, fikk mye pepper og dritt. Til slutt måtte han desverre (????) ty til en hel del unge uerfarne reservebenkslitere, uten erfaring. De slapp seg løs, storspilte, og slo Brann 3 – 0…

    (det kryr av talenter på norske reservebenker som aldri får slippe til – ingen blir god på benken)
    (kanskje burde håndballtrener Hedin, slippe til noen andre i mål på landslaget, til tross for at Ege er og har vært dyktig i mer enn 20 år)

  2. Ble ikke helt ferdig med min lille kommentar Egil. Begeistringen, entusiasmen, gløden, og tenker på Riegelhut i disse håndballtider. Se på gleden hennes etter at hun scorer i Brasil. Dette er inspirasjon, entusiasme, smilet, med begge armene i været. Følelsen av å prestere – lykkes – som er så herlig. Og hva dette kan skape og bygge…?? Takk igjen for herlig intravenøs føde mellom ørene.

    Mvh din gamle venn Harald

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Er det viktig for deg å ha et sterkt immunforsvar?

Et sterkt immunforsvar er avhengig av en bred variasjon av frukt, grønnsaker og bær hver dag. Det danner grunnlaget for god god helse og energi og overskudd i hverdagen. Lær mer om en smart løsning som jeg og min familie har tatt i 21 år.